4 Ting, Du Lærer Som Forælder

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget der egentlig ændrer sig i din tilværelse, når du bliver forælder til en lille en? Det er ikke kun sovemønstre, fritidsaktiviteter, rutiner og mængden af tid på sofaen, der ændrer sig. Du ændrer dig i høj grad også på det personlige plan, hvor man udvikler en masse sider af en, man muligvis ikke havde forventet på forhånd.

Her er fire ting, man bliver rigtig god til som forælder:

Empati

Den dag du får børn er formentlig også den dag, hvor du for alvor begynder at udvise fremragende empatiske evner. Du syntes måske, at du før i tiden har været ret god til at vise empati, bare ikke lige med hende moren, der ikke kunne få hendes barn til at sove i toget, eller for børn, der har været ude for ulykker.

Som forælder går du hurtigt helt over i den anden grøft, og begynder pludselig at have kraftig empati for alt og alle, så det næsten bliver for meget.

Det starter allerede den dag, hvor din bedre halvdel er i fødsel, hvor man er tvunget til at agere tilskuer, og intet andet valg har end at se sin kære partner ligge og lide i gud ved, hvor mange timer.

Lige pludselig bliver film, hvor der sker noget med spædbørn, og børn generelt, helt ulidelige at se, og du tager dig selv i at præstere et mindre vandfald ud af tårekanalerne, som om i så Titanic på hormonpiller.

Lynhurtige reflekser

En anden ting man lærer som forælder er at reagere lynhurtigt på potentielt farlige situationer. Hvor man før sagtens har været i stand til at sidde lidt i sin egen verden, imens man får sin morgenkaffe, er man nu aldrig mere end et millisekund for at kunne springe op af stolen.

Dette er en super praktisk ting at kunne, både for at undgå, at ens barn falder ned fra stolen, hælder en skål havregrød ud over sig selv, får fat i en skarp kniv, løber ind i en bordkant osv.

Superhørelse

Ligeledes bliver man også lige pludselig i stand til at høre alt. Og jeg mener alt! Måske endda lidt for meget. Som forælder går man i et konstant overvågnings-mode, hvor man konstant går og lytter efter usædvanlige lyder, der kunne indikere, at noget er galt.

Er der fx ikke nok larm fra børneværelset, vil man opdage dette. Bliver der klynket eller grædt det mindste i den anden ende af huset, vil man helt sikkert også opdage dette.

Denne evne udstrækker sig også til ens sovende tilstand, hvor man førhen har været i stand til at sove igennem vejarbejde, fulde folk og andre forstyrrende elementer, vågner man nu ved den mindste lyd fra børneværelset.

Fuldt gear på den halve søvn

Den sidste ting man lærer som forælder, er ikke universelt. Nogle få heldige forældre bliver undtaget for at skulle skrue gevaldigt ned for deres søvn, fordi deres barn efter eget udsagn “har sovet igennem siden dag 1”. Dette er forresten også den type forældre, alle andre forældre hader.

Ikke desto mindre bliver størstedelen af nybagte forældre nødsaget til at lære, hvordan man fortsat kører på fuldt gear hver eneste dag, men på den halve mængde søvn. Det kræver noget af en tilvænning, men til sidst vænner man sig lidt til det.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor alle forældre drikker så meget kaffe? Derfor. Kaffe er en del af hemmeligheden bag.

Tak Til Pro Rengøring
Tak til Pro Rengøring for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Pro Rengøring tilbyder blandt andet erhvervsrengøring i Kolding

Image: Jumpstory
Relaterede indlæg