5 Ting Småbørn IKKE Må Spise

Hvad kan og vil børn spise? Det spørger mange forældre sig selv om, når de små guldklumper skal have mad. De fleste finder med tiden ud af, hvad ungerne gerne vil og kan spise.

Endnu vigtigere er, hvad børn ikke må spise. Vi har derfor samlet en liste over de fem farligste ting, som man kan give småbørn.

#1 Honning

Honning til børn under et år frarådes på det kraftigste. Honning indeholder nemlig bakteriespor, hvilket danner et giftstof i børnenes fordøjelseskanal. Dette giftstof er kendt for at give spædbarnsbotulisme, hvilket er en alvorlig forgiftning.

Når børn bliver ældre, kan man derfor gradvist begynde at give dem lidt honning, så kroppen for det første er modstandsdygtig nok til at håndtere disse bakterier, samt ikke får en voldsom introduktion til disse.

#2 Begræns indtaget af fisk og rosiner

Små børns indtag af både fisk og rosiner anbefales begrænset, da begge fødevarer indeholder stoffer, som børnene ikke har godt af.

For fisk gælder det, at der anbefales under 25 gram fisk, så som rovfisk og tun, da disse indeholder for meget kviksølv. For rosiner gælder det højst 50 gram om ugen, da småbørnene ellers risikerer en forgiftning.

#3 Rå gulerødder og nødder

Gulerødder og nødder er som sådan ikke sundhedsskadelige for børn under tre år, men det kan være yderst farligt for dem at få rå gulerødder, da de nemt kan sætte sig fast i halen.

Faren opstår ved, at børnene ikke altid kan tykke dem helt, inden de sluger dem. Skal dit barn derfor have gulerødder, så husk at rive eller tilberede dem, inden du serverer dem, mens nødderne skal finthakkes eller blendes.

#4 Fødevarer med højt nitratniveau

Enkelte grøntsager indeholder det, som anses for et højt nitratindhold. Disse grøntsager anbefales derfor kun til børn over seks måneder. Nitrat er som sådan ikke farligt, men det kan i større mængder give opkast.

Det er typisk grøntsager som selleri, spinat, rødbeder og fennikel, der har høje nitratindhold.

#5 Salt og sukker

Fødevarer med et højt salt eller sukkerindhold anbefales også til småbørn. Det skyldes flere ting. Til børn under tre år frarådes tilføjet salt helt.

Sukkerindtaget kan komme via frugtsukker, men derudover bør man se på, at man undgår ting som tørrede frugter, da disse har et højt energiniveau, samt nemt kan sidde fast i børnenes tænder, hvilket nemt kan føre til huller i tænderne.

Tak for støtten

Denne artikel er lavet med støtte fra Illums Bolighus, og denne støtte vil vi gerne sige tusind tak for.


I Illums Bolighus finder du alt til boligen fra kendte mærker, se eksempelvis deres udvalg af Kitchenaid Standmixere.

Image: Canva
Relaterede indlæg