6 Fejl Du Skal Undgå, Når Du Spiser Aftensmad Med Dine Børn

De fleste børnefamilier ved, at aftensmaden kan være en kaotisk og frustrerende del på dagen, hvis ens børn er inde i en udfordrende periode. Dette kan både være fordi børnene ikke gider spise ved bordet, ikke spise den mad, der bliver serveret eller noget helt tredje. Der er mange ting, der kan gå galt, hvilket du muligvis kan undgå, hvis du undgår disse klassiske fejltrin.

Uklare forventninger

   Det kan være en fordel at gøre op med sig selv, hvad man forventer af aftensmåltidet, hvis man vil undgå frustration.

   Man kan altså med fordel gøre sig nogle tanker om, hvad man generelt forventer af aftensmåltidet, hvilket også indebærer, hvad man forventer af sine børn i denne sammenhæng.

   Dette kunne fx være om alle skal sidde pænt og vente på, at alle er færdige med at spise, hvor længe man forventer børnene sidder ved bordet osv. Hvis det er klart, hvad man forventer, er det nemmere at opfylde dette og derved få en god oplevelse. Ligeledes vil det også være klart for børnene, hvad der forventes af dem.

   Du har for mange forventninger

   Omvendt skal man også være påpasselig med at have for mange forventninger til sine børn.

   For eksempel kan det være svært for børn både at skulle sidde stille og roligt, smage på alt, hvad du serverer, spise helt op, sige pænt tak for mad, trække stolen ind, fortælle om sin dag og samtidig sidde og lytte på alle andre.

   Her bør man gøre op med sig selv, hvad der er vigtigst. Prioriterer man hyggen eller ordenen? Det kan måske være gavnligt at se igennem fingre med at børnene måske slubrer lidt og ikke lige spiser helt op, hvis man gerne vil gøre aftensmåltidet til en hyggelig familie stund, hvor alle hygger sig.

   Du “retter” for meget

   Det kan skabe utroligt dårlig stemning omkring middagsbordet, hvis du tydeligt har et konstant og vågent øje på dine børn, hvor deres valg og væremåde under måltidet bliver målt målt og vejet.

   Prøv i stedet at gøre det fra en positiv vinkel, hvor fokus ligger på alle de gode ting, dit barn gør, fremfor de ting, du ikke bifalder i lige så høj grad.

   Inddrag børnene i samtalen

   Det er de færreste børn, der finder den samtale dig og din partner har spændende. Prøv derfor så vidt muligt at undgå alt for meget “voksensnak” ved middagsbordet. Kom i stedet ind på emner, hvor børnene både kan og har lyst til at være med.

   Du informerer ikke børnene om, hvornår i skal spise

   Det kan skabe en lidt kedelig start på aftensmaden, hvis du har problemer med at få børnene til at komme hen og sætte sig ved bordet. Dette kan i mange tilfælde løses relativt simpelt ved blot at fortælle børnene i god tid, at i skal spise om x antal minutter.

   Alternativt kan du også gøre det til en vane at inddrage børnene i de sidste forberedelser til aftensmåltidet. Dette kan fx være at bede din børn om at dække bordet. På den måde er de allerede omkring middagsbordet og har forladt den aktivitet, de før var i gang med.

   Du har for travlt med oprydningen

   Hvis stemningen er god og alle hygger sig omkring middagsbordet, bør du måske udsætte oprydningen og opvasken en smule. Når du først begynder at rydde ud fra bordet og begynder at vaske op, bliver hele familien atter engang spredt ud til hver af deres forskellige gøremål.

   Du kan derfor forlænge den gode stund og stemning ved at blive siddende ved bordet, i stedet for straks at gå i gang med det praktiske. Nyd den hyggelige stund sammen, opvasken løber ingen steder.

   Tak til Danish Skin Care
   Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Danish Skin Care. Hos Danish Skin Care kan du blandt andet læse om talgknopper. Tak for støtten.

   Image: Jumpstory
   Relaterede indlæg