Hvor Stammer Påskeharen Fra?

Hvis du er forælder til et barn på 3 år eller derover, vil du muligvis og muligvis ikke i den nærmeste fremtid blive krydsforhørt om, hvordan, hvorledes og hvorfor en forvokset hare hopper rundt i den danske natur og lægger delikate chokoladeæg indpakket i farverigt sølvpapir.

Når du nu snart befinder dig i situationen og skal svare på de i sin ærlighed velbegrundede spørgsmål, er risikoen for at blive afsløret på sit højeste - men fat mod og læs med videre herunder, hvor du får leveret svarene på alle dine ungers kritiske spørgsmål.

Hvor stammer påskeharen fra? Påskeharen som tradition opstod i den tyske by Heidelberg i slutningen af 1600-tallet og menes at basere sig på hedensk kultur, hvor harer var symbol for frugtbarhed og liv under forårsfesterne. Traditionen kom til Danmark omkring år 1900.

Påskeharen var et skadedyr

Fra Heidelberg i Tyskland spredte traditionen sig ved hjælp af tyske udvandrere og særligt i 1800-tallet USA fik påskeharen stor succes.

Påskeharen krydser først den danske grænse omkring 1900, hvilket er relativt sent med tanke på, at Danmark er naboland og flittig til at adoptere tyske kulturtraditioner. Men i skandinavien opfattedes harer og kaniner som skadedyr, der ødelagde afgrøderne, så forestillingen om den nuttede påskehare var ganske enkelt ikke ligeså gangbar heroppe nordpå.

Nu om dage, hvor den æggelæggende påskehare er et verdensomspændende fænomen, er det sydpå, at påskeharen er kommet i modvind. I Australien er dette ikke længere en hare men en punggrævling, der deler farverige chokoladeæg ud.

Hvorfor?

Fordi kaniner og harer findes i et så stort antal i Australien, at de udgør en massiv trussel mod økosystemet, og man har derfor iværksat en kampagne for at smadre påskeharens ellers så nuttede image.

Påskeharen som æggelægger

Til at begynde med var traditionen med påskeharen som æggelægger ikke helt, som vi kender den i dag. Oprindeligt var det børnene, som skulle bygge en rede til påskeharen og placere den på et afsides sted indenfor i huset, hvorefter påskeharen ville fylde reden med kulørte æg. Reden blev så til en kurv, hvori haren nu selv transporterer sine æg til børnene og gemmer dem i hjemmet eller i haven. Børnene skal i dag så selv finde æggene, som er lavet af chokolade eller fyldt med slik. Tilføjelsen af de søde sager er den seneste udvikling af tradition.

Tak til Bolignyheder

Denne artikel er blevet til med hjælp og støtte fra folkene bag hjemmesiden bolignyheder.dk, hvor du kan læse alle de seneste nyheder inden for boligverdenen.

Image: Pixabay
Relaterede indlæg