Top 14: Gode Og Klassiske Børnebøger Og Ungdomsbøger

Vi har fundet 14 gode eksempler på børne- og ungdomsbøger, hvor vi har haft stor glæde af at læse alle sammen på et tidspunkt i vores yngre år. Find nogle gode klassiske forslag til, hvad der kan erstatte Fornite, Counter-Strike, Netflix og alle de andre nymoderne underholdningsmetoder.

Har du en bog, som har en helt særlig plads i dit hjerte, fra da du voksede op? Vi har samlet nogle gode bøger fra børne- og ungdomsgenren, som helt sikkert er et kig værd. Se med på vores top 14 liste.

Hvad er en børnebog? En børnebog er helt specielt tilegnet til børn, hvor den udformet på en letlæselig og pædagogisk måde. Du kan både finde børnebøger, som er bedre egnet til højtlæsning, men også nogle, hvor børnene selv kan øve sig i at læse, alt efter alderstrin. Der er ofte givet et aldersforslag på bogen.

Hvad er en ungdomsbog? En ungdomsbog er, som navnet indikerer, lavet til de unge læsere. Det er ofte teenagere, som bøgerne er henvendt til, men bøger som Harry Potter og Hobitten er så gode, at de bliver konsumeret af læsere i alle aldersklasser. Nogle er der også indikeret alderstrin på som eksempel 13-16 år.

14 gode børne- og ungdomsbøger:

Det er selvfølgelig meget subjektivt, hvordan man ville rangere nedenstående bøger. En ting er dog sikkert. Det er alle gode og klassiske bøger, som helt sikkert har haft en større eller mindre betydning hos mange i deres børne- og ungdomsår. Se listen her.

- Hvor mange bøger på listen har du læst?

#1 Brødrene løvehjerte af Astrid Lindgren

Bröderna Lejonhjärta som den hedder på svensk, hvor bogen også kommer fra, blev skrevet af den svenske forfatterinde Astrid Lindgren helt tilbage i 1973. Bogen blev også filmatiseret og udgivet i 1977, hvor filmen stadig har en score på 7,2 på IMDb. Fantastisk bog og film.

#2 Mio, min Mio af Astrid Lindgren

Vi starter listen ud med to børnebøger fra Astrid Lindgren. Mio, min Mio blev første gang udgivet helt tilbage i 1954, og bogen er stadig virkelig god den dag i dag, hvilket gør den til en klassiker. Den er i øvrigt også blevet filmatiseret i 1987, hvor en meget meget ung Christian Bale er en af hovedrollerne.

#3 Halfdans ABC af Halfdan Rasmussen

Det er dog ikke kun svenskerne der kan finde ud af at skrive børnebøger. Halfdan Wedel Rasmussen var en af Danmark mest populære digtere, og udgav han udgav bl.a. en virkelig god børnebog i 1967 af navnet Halfdans ABC.

#4 Den grimme ælling af H.C. Andersen

Et af H.C. Andersens mest kendte eventyr, og selvfølgelig verdenskendt. Den grimme ælling blev offentliggjort i 1843, og betegnes som en fabel af forfatterens tidlige ungdom. Der er ikke mange, som kan sige sig fri fra at have læst denne i deres unge år. Et eventyr man husker.

#5 Den store bog om Peter Pedal af H.A. Rey

Peter Pedal er en række fortællinger i form af billedbøger, som er blevet lavet af det tyske kunstnerpar H.A. Rey og Margaret Rey. På engelsk hedder Peter Pedal Curious George, og den første bog om ham blev udgivet i 1941 i New York.

#6 Huckleberry Finn af Mark Twain

Denne roman som er skrevet af den utrolig berømte forfatter Mark Twain tilbage i 1884. Bogen bliver betegnet som forfatterens mesterværk, og mange kan måske også huske den som tegnefilm. Denne bog er en stor del af Amerikansk kultur.

#7 Harry Potter og De Vises Sten af J.K Rowling

Dette er den første bog af i alt 7 bøger om drengen Harry Potter. Den udkom i 1997, og bøgerne fra J.K. Rowling tog verden med storm, og de er alle blevet filmatiseret. Der er ikke mange børn, som er vokset op i 90’erne og 00'erne, som ikke har forsøgt sig med at læse disse bøger.

#8 Hobitten / Ud og hjem igen af J.R.R Tolkien

Dette er en personlig yndlingsbog, som er skrevet af J.R.R Tolkien, som blandt andet også har skrevet Ringenes Herre. Hobbitten er en forløber til Ringenes Herre, og er en mere børnevenlig bog, og den blev udgivet tilbage i 1937, og i 1969 på dansk.

#9 Bogen om Peter Plys af A.A. Milne

Peter Plys er en klassisk engelsk børnebog om Jakob og dyrene i Hundredmeterskoven. Den første bog om Peter Plys, som på engelsk hedder Winnie-th-Pooh, blev skrevet i 1926. Husker du Tigerdyr, Grisling, Ugle, Æsel pg aææe de andre?

#10 Orla Frøsnapper af Ole Lund Kirkegaard

Orla Frøsnapper blev udgivet i 1969 af Ole Lund Kirkegaard. Den danske børne- og ungdomsbogforfatter har lavet andre klassikere, som også sagtens kunne nævnes på denne liste. Han har blandt andet skrevet Otto er et næsehorn, Gummi-Tarzan og Hodja fra Pjort.

#11 Erik Menneskesøn af Lars-Henrik Olsen

Denne ungdomsbog udkom i 1986, og Lars-Henrik Olsen modtag blandt andet en børnebogspris for bogen, som handler om 13-årige Erik, som bliver hentet til gudernes verden i Asgård. En god bog til at lære de gamle nordiske guder at kende.

#12 Løven, heksen og garderobeskabet af C.S. Lewis

Dette er den første bog af Narnia-fortællingerne. Bogen blev udgivet i 1950, hvor man blandt andet møder den utrolig kendte løve Aslan. Dette er den mest kendte bog i serien, og den blev blandt andet filmatiseret i 2005.

#13 Peter Pan og Wendy af J.M. Barrie

Dette gamle fortælling fra J.M. Barrie blev udsendt i romanform i 1911. Der er dog lavet utrolig mange udgaver i Peter-Pan-Universet sidenhen, og mange kan måske huske filmen Hook med Robin Williams, som udkom i 1991.

#14 Den lille Havfrue af H.C. Andersen

Listen kunne være lang, hvad angår gode børne- og ungdomsbøger, men Den Lille Havfrue ringer nok klokker hos de fleste. Det er en del af samlingen Eventyr, fortalt for børn, som udkom i 1837 sammen med Kejserens Nye klæder.

Tak til avXperten

Afslutningsvis skal der lige lyde et kæmpe tak til avXperten. Uden deres støtte ville denne artikel ikke have været mulig. AvXperten er en af Danmarks største forhandlere af elektroniske komponenter, hvor du kan finde alt fra opladere, kabler og antennemateriel som for eksempel en antennedåse.

Image: Canva
Relaterede indlæg